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ETHICS OPINION 
040804 

 
FACTS: 
 
Attorney has completed a divorce and property settlement for his client, but believes client’s ex-
spouse intentionally failed to disclose assets in violation of section 40-4-253, M.C.A. This statute 
requires disclosure of all marital assets in a dissolution and imposes upon a party who hides an 
asset a possible penalty of forfeiture of the undisclosed asset. 
 
Attorney’s client has no money to pursue an investigation into the existence or whereabouts of 
the putative assets.  Client’s ex-spouse has practiced family law and is sophisticated in financial 
matters. 
 
QUESTION PRESENTED: 
 
Can an attorney, following the finalization of a dissolution, enter into a contingent fee agreement 
with a client to pursue putative non-disclosed marital assets under Montana Rule of Professional 
Conduct 1.5(d) when client’s financial means permit no other way of recovering non-disclosed 
assets? 
  
SHORT ANSWER: 
 
Yes, under the facts specified, an attorney may enter into a contingent fee agreement to pursue 
putative non-disclosed assets following final judicial resolution on all matters involved in the 
dissolution, given that the policy justification for the general prohibition of Rule 1.5(d) does not 
apply and that an hourly fee arrangement would be cost prohibitive and bar the client from 
pursuing the action.  However, an attorney using a contingent fee agreement must disclose the 
billing options and restrictions of Rule 1.5(c) and (d) to comply with Rule 1.0(g) requiring 
informed consent. 
 
DISCUSSION: 
 
Rule 1.5(d) of the Montana Rules of Professional Conduct provides: 
 

A lawyer shall not enter into an arrangement for, charge or collect: 
(1) any fee in a domestic relations matter, the payment or amount of which is 

contingent upon the securing of a divorce or upon the amount of alimony or 
support, or property settlement in lieu thereof…  
[Emphasis supplied.] 

 
The rationale behind the Rule’s prohibition is that if a lawyer is permitted to charge a contingent 
fee on the amount recovered for a client in a divorce proceeding, the lawyer would be less 
inclined to counsel the client regarding reconciliation and might be inclined to overreach in what 
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often is a highly emotional situation.1 But the facts in this opinion do not fall within this 
rationale.  The dissolution is final, as is the property settlement.  The divorce is secure.   
 
The Committee struggled with the issue of whether the action proposed is actually the re-opening 
of the property settlement in the divorce and should be addressed according to sections 40-4-
253(5) or 40-4-255(3): 
 

Section 40-4-253(5):  In addition to any other civil or criminal remedy available under 
law for the commission of perjury, the court may set aside the judgment, or part of the 
judgment, if the court discovers, within 5 years from the date of entry of judgment, that a 
party has committed perjury in the final declaration of disclosure.   

 
Section  40-4-255(3):  If a party fails to comply with any provision of 40-5-251 through 
258, the court shall, in addition to any other remedy provided by law, order the 
noncomplying party to pay to the complying party any reasonable attorney fees or costs 
incurred, or both, unless the court finds that the noncomplying party acted with 
substantial justification or that other circumstances make the imposition of the sanction 
unjust.   
 

In light of the rationale behind the Rule’s prohibition, the logic that the divorce is secure holds.  
The parties are far beyond reconciliation when searching for potential assets hidden during the 
divorce.   Under the statutes, the court has the option of setting aside the judgment.  This takes as 
a given that the judgment is entered and the property settlement is final.  Implicit within the 
concept of re-opening is the fact that the case was once closed.  
 
Further, while the statute contemplates fees, it does not specifically address the hourly/contingent 
issue.  Traditionally, the contingent fee has served as a means by which clients who cannot 
afford to pay an hourly or fixed fee can obtain the services of counsel by pledging to pay the 
lawyer a share of whatever financial recovery is produced for the client through the lawyer’s 
efforts.  The fact that the lawyer might earn more money charging a contingent fee than he would 
as a fixed fee or at an hourly rate is balanced, by Rule 1.5(a)(9), against the risk that the lawyer 
will receive no fee at all if he fails to produce a recovery for the client.  There is a risk that the 
lawyer will receive no fee in the situation presented here.   
 
The Ethics Committee also struggled with the potential for abuse by unscrupulous attorneys.  
Allowing a contingent fee in the situation described could arguably allow a lawyer to use less 
than full effort to discover “hidden” assets in the initial action, waiting to bring a second action 
under a contingent fee agreement once the divorce is “secured.”  However, there exist at least 
two barriers for nefarious use of this opinion:  the court and the client.  The statute gives the 
court broad discretion in defining the court’s role with regard to attorney fees when assets are 
hidden.  The client has his or her own power.  The client presumably provides the initial facts or 

                                                 
1 We have dealt with this public policy constraint in an earlier Ethics Opinion, 990119, where we 
allowed a contingent fee to establish a parent and child relationship and the amount of past due 
child support owed.  
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suspicion of hidden assets.  Furthermore, the client has the protection of Rule 1.5(c) which 
defines the limitations for contingent fee agreements:   
 

(c) A fee may be contingent on the outcome of the matter for which the service is 
rendered, except in a matter in which a contingent fee is prohibited by paragraph (d) or 
other law.  A contingent fee agreement shall be in a writing signed by the client and shall 
state the method by which the fee is to be determined, including the percentage or 
percentages that shall accrue to the lawyer in the event of settlement, trial or appeal; 
litigation and other expenses to be deducted from the recovery; and whether such 
expenses are to be deducted before or after the contingent fee is calculated.  The 
agreement must clearly notify the client of any expenses for which the client will be 
liable whether or not the client is the prevailing party. Upon conclusion of a contingent 
fee matter, the lawyer shall provide the client with a written statement stating the 
outcome of the matter and, if there is a recovery, showing the remittance to the client and 
the method of its determination.  
 

An attorney confronted with the facts in this situation must, by the language of Rule 1.5(c), 
explain the distinctions and limitations imposed upon him or her by Rule 1.5(c) and (d):  an 
hourly fee to secure the divorce, custody, support or property settlement; a contingent fee to 
pursue suspected hidden assets once the other matters are complete.  It would be improper to 
anticipate the necessity of a contingent fee in the original hourly fee agreement for handling the 
divorce and we caution attorneys against this.  
 
While recognizing the contingent fee exception in this opinion, this Committee advises any 
attorney entering a contingent fee agreement under these circumstances to do so carefully, 
sparingly and fully cognizant of the consequences of their potential or perceived manipulation or 
misuse.   
 
The Committee in this opinion is engaging in a balancing of policies:  access to litigation via 
contingent fee versus potential misuse of the contingent fee by an attorney in this circumstance.  
Our choice is to favor access to representation and permit contingent fees in the facts presented.  
We rely on the separate energies of the court and the client to confirm that attorneys do not 
manipulate or abuse this exception. 
 
CONCLUSION: 

 
Under the specific facts presented here, an attorney may enter a contingent fee agreement to 
pursue putative non-disclosed assets following final judicial resolution on all matters involved in 
the dissolution.  However, an attorney so choosing should fully explain the alternatives and 
constraints of Rule 1.5(c) and (d) to their client.   This exception is narrow and we caution 
attorneys contemplating use of the exception to give serious consideration as to whether an 
hourly or contingent fee is in the best interest of their client.  We further caution attorneys 
against anticipating the necessity of a contingent fee in the original hourly fee agreement for 
handling the divorce.  
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THIS OPINION IS ADVISORY ONLY 
 
 
 
 


